Nihat-ERKAN
BAŞKANLIK SİSTEMİ KARŞI OLSAK DA TARTIŞILMALIDIR.
15.05.2012 - Bu Yazı 2403 Kez Okundu.
Yorum : 0 - Onay Bekleyenler : 0
Asırlık parlamenter sistem üzerine bir başkanlık sistemi koymak yerine halkın demokratik tercihleriyle seçilen TBMM’nin etkin dengeli işlemesini sağlayıcı yaptırımlar getirilmeli. Bu bir güçlü liderlik özlemidir.12 Eylül beş kişilik cuntasının fermanı niteliğindeki Anayasasında yapılan birtakım değişiklikler dengeleri bozmuştur. Bir de Türkiye parlamentosunda mevcut muhalefet partileri Türkiye gündemini belirlemekten uzak. Ancak iç sorunlarıyla cebelleşip duruyorlar. AK Parti yeni Anayasa değişikliğiyle birlikte “Başkanlık sistemi “ ilkesiyle gündemi çiziyor. Muhalefet daha konuya eğilmeden Erdoğan” Yeni Anayasada başkanlık ve ya yarı başkanlık yer alır ya da almaz. Kararı halk verir. Demokrasi bir tartışma rejimidir.” Bu sözleriyle rejimin formülünü de işaret ederek siyasetini ve halka sorulmasını önermesindeki kararlılığı ortada. Koyduğu hedefleri de tutturacağı gerçeği belli. Yapılan araştırmaların sonuçlarında işsizlik,adalet,eşitlik,özgürlük özlemleri var. Başkanlık Başbakanlık konusundaki güçlenme güçlü liderlik olsun veya olmasın düşüncesi yok halkımızın gündeminde. Ama güçlü lider söylem ve güçlülük konusunda yetki talebinin değerlendirilmesi yolunda tercihinin sorumasını da halkın yanıtsız bırakacak hali yok. Böyle muhalefet olunca halka kendini kabul ettirmiş iktidar da daha çok taleplerle gücünü kanıtlayıcı enstrümanlar kullanıyor. Kullanacaktır da. Aslına bakılacak olursa, bugün de bir nevi başkanlık sistemi içindeyiz. Erdoğan tam bir başkan gibi davranıyor. Daha ötesi, bir ABD başkanı kadar da denetime uğramadan, istediğini bir emirle yaptırabiliyor.
Benim başkanlık sisteminde en büyük merakım başta, örneğin Köşk' de Erdoğan veya bir başkası otururken, Meclis' de muhalif bir partinin çoğunluğu alması olasılığı geliyor. Böyle bir olasılığın da hali hazırdaki muhalefetle ufukta görünmez kabul ediyorum. Her şeye rağmen bizim siyaset kültürümüzde, Fransa veya ABD' de olduğu gibi, uzlaşı alışkanlığı yok ki... Uzlaşı, bizim için ödün vermektir. O zaman da sistem kilitlenir..
Demokrasi, koalisyonlarla da yaşamayı gerektirir.
Bütün bunlara karşılık, başkanlık sistemini neden tartışmak istemiyoruz, anlayabilmiş değilim. Başbakan'ın yaklaşımının itiraz edilecek nesi var?
Eğer Ak Parti’nin böyle bir değişiklik yapma niyeti varsa, zaten şu veya bu şekilde gündeme sokacaktır. Tartışıldıkça da hiç değilse parti içinde kuşku duyanlar biraz daha aydınlanırlar.
.
Facebook Yorumları
|
|
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan DÜZCE YEREL HABER GAZETESİ veya duzceyerelhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
|
|
Aradığın Evi Bul. Emlak8.Net
Dijital Reklam Ajansı Serbay Interactive